Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész Miklós: erősíteni kell a Kárpát-medencében élő nemzetek együttműködését

2020-03-12 12:59:00

Magyarország fontos küldetése a Kárpát-medencében élő nemzetek közötti ezeréves együttműködés és barátság erősítése - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Mátraszentimrén.

    Soltész Miklós a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ennek érdekében tett erőfeszítések kiemelt helyszínei a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő intézmények.    
    A kormánynak minden egyes nemzetiség és nemzetiségi közösség számít, a legkisebbek is - indokolta a Heves megyei településen tett látogatását az államtitkár.
    Kiemelte: a magyarok és a szlovákok ezeréves közösségben élnek együtt Magyarországon, erősítik a helyi közösséget, az országot és saját nemzetüket. Ennek egyik jelképe Mátraszentimre, ahol az elmúlt években fontos fejlesztések, beruházások valósultak meg a kormány, az országos és a helyi nemzetiségi önkormányzat együttműködésével.
    Soltész Miklós hozzátette, hogy a kormány idén újabb forrásokkal segíti ezt a munkát: egy közösségi ház kialakításához szükséges ingatlan megvásárlását 57 millió forinttal, míg a templom felújítását 20 millió forinttal támogatja.
    A magyarországi szlovákságot érintő további beruházások támogatásáról szólva az államtitkár közölte: a budapesti szlovák tanítási nyelvű általános iskola és óvoda felújításának folytatására idén 160 millió forintot fordít a kormány. Ezzel párhuzamosan a sátoraljaújhelyi szlovák iskola korszerűsítését 17 millió forinttal, a tótkomlósi kéttannyelvű intézmény tantermeinek megszépítését 8 millió forinttal, míg a békéscsabai iskola rekonstrukcióját és sportpálya kialakítását 58 millió forinttal segítik - sorolta Soltész Miklós.
    A szlovák országos és helyi nemzetiségi önkormányzat 7 intézményt tart fenn önállóan. Ezekben és a magyar fenntartású intézményekben összesen mintegy 5400 gyermek szlovák, illetve kéttannyelvű óvodai és iskolai ellátása biztosított - mondta az államtitkár.