Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hét év három hónapra ítéltek egy szerb kábítószercsempészt Szegeden

2020-03-12 11:05:00

Jogerősen hét év három hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szeged Ítélőtábla csütörtökön egy szerb férfit, aki csaknem egy kilogramm, nagy tisztaságú heroint próbált Magyarországra csempészni 2018-ban.

    A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek a 30 éves vádlottat, a szabadságvesztés kiszabása mellett kilenc évre kitiltotta Magyarország területéről és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.
    A gépkocsivezetőként dolgozó férfi 2018 márciusában vásárolt Szerbiában, Belgrádban egy autót. Két héttel később, március 17-én úgy jelentkezett belépésre Magyarország területére, hogy pár nappal korábban kábítószert fogyasztott. A határátkelőn megállapították, hogy a vádlott a vezetési képességeire hátrányosan ható szer befolyása alatt vezette az autóját.
    A rendőrök kábítószer-kereső kutya segítségével vizsgálták át a járművet, és a műszerfalban kialakított rejtekhelyen 996,28 gramm, több mint 55 százalékos tisztaságú heroint találtak. A drogszállítmány hatóanyag-tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határának 4,5-szeresét.
    Döntésével a táblabíróság enyhítette a Szegedi Törvényszék által első fokon kiszabott nyolc év büntetést. Benedek Tibor tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, az ítélőtábla a külföldi, a magyar nyelvet nem beszélő vádlott beismerését figyelembe véve látott lehetőséget a büntetés enyhítésére, összhangban a kialakult bírósági gyakorlattal.