Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Törökország több tízezer migránssal "döngeti" Európa kapuit

2020-03-12 09:55:00

Több tízezer migránssal "döngeti" Európai kapuit Törökország, mert úgy gondolja, hogy Brüsszel elhanyagolja és nem kezeli a helyén őt - mondta Hóvári János volt ankarai nagykövet, Törökország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő kifejtette, Törökország új tárgyalásokat szeretne az Európai Unióval a szíriai helyzet, a belföldön lévő migránsok és például a vámunió kereteinek bővítése kérdésében.
    Hozzátette, török részről most egy tudatos nyomásgyakorlás zajlik, hogy megnyíljon a "brüsszeli ajtó", hiszen Recep Tayyip Erdogan török elnököt két évig nem fogadták az Európai Unió központjában.
    Az a tény, hogy a török hatóságok hagyták, hogy a migránsok a görög határhoz vonuljanak, felértékelte Törökországot - vélte a szakértő, hozzátéve, eközben Európa megtelt, így, ha volna is arra szándék, hogy befogadja a menekülteket, erre képtelen.
    Kitért arra is, a török nyomásgyakorlás éppen abban az időszakban éri Európát, amikor mindenki a koronavírussal foglalkozik, így a migráció kérdése csak a második, harmadik helyen van.