Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-03-09 16:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    
    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünkön csupán a Pireneusi-félsziget és tágabb környezetének időjárását alakítja anticiklon, azaz arrafelé van napos idő. Ködfoltok, illetve kisebb eső, záporeső inkább csak a hegyek között fordul elő.
    Az Égei-tenger környékén ciklon örvénylik, amely a Balkánra és a Havasalföldre is sok felhőt sodor, több helyről jelentettek csapadékot, néhol jelentősebb, 20 milliméter feletti mennyiség is előfordul.
    Skandinávia északi része felett is ciklon örvénylik, amelynek hullámzó frontrendszere dél felé egészen az Alpokig húzódik. Ennek mentén, illetve tőle nyugatra fordul elő több helyen eső, a hegyekben hó. Ez a frontrendszer fokozatosan kelet felé mozog, kedd estig eléri a Kárpát-medencét is, miközben fokozatosan gyengül, így térségünkben csak elvétve okoz csapadékot.


    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------

    A keleti határ közelében és a Nyugat-Dunántúlon több lesz a felhő, másutt általában derült vagy gyengén felhős idő várható. Kedd reggeltől aztán a keleti tájakon csökken a felhőzet, másutt gomolyfelhőkre számíthatunk, majd délutántól nyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet. Hétfőn a keleti határvidéken, éjszaka a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő kisebb eső. Estétől az északnyugatira, északira forduló szelet, elsősorban a Dunántúlon, helyenként erős lökések kísérik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +6 fok között alakul, az alacsonyabb értékekre a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon számíthatunk.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden jobbára 11 és 15 fok között valószínű.