Auguszta napja van. | 2024.03.29

Klebelsberg Központ: az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a vírust

2020-03-07 17:50:24

A Klebelsberg Központ mindent megtett a gyerekek védelmében, és sajnálattal látják, hogy az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a koronavírust - reagált az iskolák fenntartója az MSZP szombati közleményére.

    Az MSZP több kérdést is intézett a központhoz, például azt szerették volna tudni, hogy készíttetett-e vészhelyzeti forgatókönyvet az iskolák részére a koronavírussal kapcsolatban.
    A Klebelsberg Központ erre úgy reagált, a Magyar Szocialista Párt kérdéseket fogalmazott meg közlemény formájában. "Ezek alapján úgy tűnik, nincsenek tisztában sem a vírussal kapcsolatos teendőkkel, sem pedig azzal, hogy mi a feladata az iskolákat fenntartó tankerületi központoknak, és a középirányítói feladatokat ellátó Klebelsberg Központnak, illetve hogyan működnek az iskolák".
    Hozzátették, ha valóban kíváncsi lett volna a párt arra, hogyan készültek fel a fenntartók a fertőzés megelőzésére, akkor a kérdéseikkel nem a sajtóhoz, hanem a központhoz fordulnak. "Csak bízni tudunk abban, hogy a kiadott közleményüknek nem a pánik keltése volt a célja" - fűzték hozzá.
    Mint írták, válaszolnak az MSZP kérdései közül az "értelmezhetőekre". Így például azt írták, az elmúlt hetekben folyamatosan tájékoztatta a tankerületi központokat, és rajtuk keresztül az iskolákat a koronavírus megelőzésével kapcsolatos feladatokról.
    Figyelemmel kísérik továbbá, hogy az iskolákban legyen megfelelő mennyiségű kézmosó, valamint fertőtlenítőszer, ezek beszerzése és pótlása prioritást élvez. Kérték azt is, hogy mindenki, aki a fertőzés következtében hatósági intézkedéssel érintett területről érkezik haza, maradjon otthon két hétig, akár pedagógusról, akár gyermekről van szó. Ha ilyen személyről az iskolák és a tankerületek tudomást szereznek, azonnal értesítik a területileg illetékes népegészségügyi szerveket.
    A központ folyamatosan tartja a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a tankerületi központokkal is annak érdekében, hogy a szükséges információk mindenki számára azonnal rendelkezésre álljanak, amelyhez megvannak a szükséges csatornák is.
    A központi informatikai rendszer minden szülő számára lehetővé teszi, hogy szükség szerint azonnal megkapjon minden olyan információt, amelyre egy esetleges rendkívüli helyzet esetén szüksége van.
    A koronavírussal kapcsolatos döntéseket az Operatív Törzs hozza meg, amelyeket a fenntartók és az intézmények végrehajtanak - hangsúlyozták.