Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nézőpont: az együttműködés erősítését tűzte ki célul az új szlovák kormányfő

2020-03-05 09:20:55

A Visegrádi négyek (V4) alapvető értékrendjének és az együttműködésnek az erősítését tűzte ki célul Igor Matovic új szlovák kormányfő - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport igazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    Az igazgató szerint arra lehet számítani, hogy megmarad a gördülékeny együttműködés mind a V4-ben, mind pedig a magyar-szlovák kapcsolatban, ami eddig sem volt rossznak nevezhető.
    Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök - az ideológiai kérdéseket félretéve - pragmatikus viszonyra törekedett az előző kormányfőkkel; most azonban egy értékrendi egyezés is lehet a pragmatikus viszony mellé - fűzte hozzá, rámutatva: ilyen egyezés van a migráció kérdésében, a családbarát intézkedésekben és a szuverenista Európa-politika kapcsán.
    Mráz Ágoston Sámuel kiért arra is, hogy Igor Matovic mozgalmának népszerűsége hirtelen nőtt nagyot, hiszen a támogatottságát az előzetes felmérések 10 százalékra becsülték, de végül 35 százaléknyi mandátumot kapott. Egy ilyen hirtelen és gyors növekedésnek mindig vannak szervezeti nehézségei - jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint valószínűleg most fog eldőlni, hogy az új szlovák miniszterelnök ezt a lehetőséget felhasználja-e pártépítésre, és kormányképes erővé válik-e.