Auguszta napja van. | 2024.03.29

Halász János: Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat

2020-03-04 14:15:00

Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult migránsáradat - jelentette ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület szerdai zárt ülése után.

    Halász János elmondta: az aktuális nemzetbiztonsági ügyek között kiemelten foglalkoztak az illegális migrációs helyzettel. Az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, annyit viszont elmondott: a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat.
    Bejelentette: a Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet.
    Kiemelte: több mint százezer migráns akar eljutni Törökországból az Európai Unióba, miközben már a balkáni útvonalon is van százezer migráns, akik közül sokan már a magyar határkerítést támadják. Azt is elmondta: az elmúlt időszakban a legutóbbi két hónapban volt a legtöbb határsértés Magyarországon.
    Halász János azt mondta: a Fidesz-frakció határozottan támogatja a kormányt a határőrizet erősítésében, és azt is támogatják, hogy a koronavírus veszélye miatt legyenek zárva a tranzitózónák.
    Kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: támogatják, hogy az Európai Unió minden segítséget megadjon az európai határok védelméhez a tagállamoknak, köztük Görögországnak és Magyarországnak.
    Stummer János, jobbikos bizottsági elnök azon felvetésére, miszerint fel kell készülni az esetleges további kerítés építésére, azt mondta: ha szükséges, Magyarország készen áll erre.
    A bizottsági ülésen tájékoztatást adott mások mellett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány, Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői.