Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: egyre nagyobb a lakossági hozzájárulás az államadósság finanszírozásához

2020-03-04 12:30:00

A magyar gazdaságpolitika jelentős eredménye, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben járul hozzá az államadósság finanszírozásához állampapírok vásárlásával - mondta a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, a Fiumei úti állampapír-értékesítési pont átadásán.

    Varga Mihály a növekvő érdeklődéssel indokolta az új árusítóhely megnyitását.
    Az állampapír-értékesítés a lakosságnak és az államnak egyaránt kedvez, hiszen a kamatjövedelem az embereknél marad, az államadósság lakossági finanszírozása pedig mérsékli az ország kiszolgáltatottságát - tette hozzá.
    A lakossági tulajdonú állampapírok aránya tíz év alatt az ötszörösére nőtt, miközben 50 százalékról 15 százalékra csökkent az államadósságon belüli devizaarány.     A miniszter szerint az állampapírok népszerűsége azt mutatja, hogy az emberek egyre jobban bíznak a magyar gazdaság teljesítményében. Megjegyezte, hogy a bruttó hazai termék és a bérek emelkedése, a beruházások bővülése európai összevetésben is kiemelkedő, és hamarosan újra 60 százalék alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság.     A pénzügyminiszter üdvözölte, hogy szuper állampapírból 3735 milliárd forintnyi kelt el tavaly júniusi bevezetés óta, a babakötvényben tartott megtakarítások összege pedig majdnem 50 százalékkal nőtt 2019-ben.     Az állampapír-vásárlást továbbra is ösztönözni kell, hogy 2023 végére a mostani 8 ezer milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakosság kezében levő állampaírok összértéke - mondta Varga Mihály.
    Várakozása szerint a keresetek növekedése hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztás mellett a lakossági megtakarítások is a várakozásoknak megfelelően bővüljenek.       Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke közölte, hogy az ügyféligények felmérését követően döntöttek az új iroda megnyitásáról az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épületében.
    2013 óta az aktív állampapír-állománnyal rendelkező ügyfelek száma a négyszeresére nőtt, legtöbbjük Pest megyében és a fővárosban él, sokan használnak elektronikus ügyintézést, de havonta 11-12 ezren személyesen keresik föl az irodákat.
    A MÁK feladata a gyors kiszolgálás, így gondoskodnia kell arról, hogy elegendő iroda és értékesítési pont várja az állampapírt vásárló lakossági ügyfeleket - tette hozzá.a