Emma napja van. | 2024.04.19

Törökbarát felkelők lelőtték a kormányerők egyik repülőgépét Idlíbben

2020-03-01 20:01:00

A Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) felkelőcsoport lelőtte a damaszkuszi kormányerők egyik orosz gyártmányú repülőgépét az északnyugati Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak - jelentette vasárnap a Sabah török kormányközeli napilap.

    A Habertürk tekintélyes török hírportál ezen felül arról is beszámolt, hogy a harci gép a térségben korábban kialakított török megfigyelőpontok felett repült Szarákib város környékén, amikor találat érte. A légi jármű roncsait és két pilótáját, akik katapultáltak, keresik az elkövetők.
    A Habertürk úgy tudja, hogy a gép összesen hétszer repült el a török megfigyelőállások felett, kétszer is átlépve a hangsebességet alacsony magasságban. A hírportál értesülése alapján a repülő légicsapás végrehajtására készült a Szarákib körüli falvakban.
    Szarákib stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő település, amelyet a törökbarát lázadó csoportok a héten foglaltak vissza az orosz légierő támogatta szíriai hadseregtől.
    Ezzel párhuzamosan Hulusi Akar török védelmi miniszter azt közölte a sajtóval, hogy a több mint 30 török katona halálát okozó pénteki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg "ártalmatlanította" a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsit, 72 tüzérségi állást, nyolc helikoptert, három légvédelmi üteget és egy drónt. A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török műveletek, amelyek a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapták, továbbra is sikeresek.
    A damaszkuszi hadsereg repülőgépének lelövése egy nappal azután történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette: Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.
    Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó