Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-03-01 18:26:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Magasnyomás, illetve anticiklonális hatások a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Fekete-tenger térségében, illetve a Kelet-európai-síkság középső és keleti tájain érvényesülnek. Ennek megfelelően arrafelé van kevés felhő, napos és száraz idő. Európa legnagyobb részének időjárását ezzel szemben egyetlen hatalmas ciklon, illetve ennek peremcikonjai alakítják. A légörvény középpontja a Külső-Hebridák felett helyezkedik el, hullámzó frontrendszere pedig Skandinávián és Lengyelországon át Közép-Európáig húzódik. Ezen térségek felett erősen felhős, illetve borult az ég, a frontzónától nyugatra pedig, ahol hideg légtömeg áramlik, erős, viharos nyugatias szél fúj. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását ennek a ciklonrendszernek a peremhullámai alakítják, többfelé várható eső és időnként viharossá fokozódik a szél.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, vasárnap délután a Dunántúlon és a középső országrészben, hétfőre virradó éjszaka keletebbre is többfelé várható eső, zápor. Hétfő reggel nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, ezzel együtt egyre inkább csak a keleti megyékben várható összefüggő csapadék. A déli és keleti tájakon néhol zivatar is kialakulhat. A felhőzet-csökkenés csak átmeneti jellegű lesz, mert késő délutántól újra befelhősödik. A délies szél többfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 12 és 17 fok között valószínű, de északkeleten néhol 8, 10 fok is lehet.