Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hölvényi: nincs más út, mint szoros partnerség kialakítása Afrikával

2020-02-28 14:25:00

A migráció megfékezése érdekében szoros partnerséget kell kialakítani Afrikával - mondta Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő pénteken telefonon az MTI-nek

    A politikus, aki Hungary Helps program jószolgálati nagykövete is, az Európai Parlament delegációjának tagjaként Lesothóban és Ghánában tett látogatást.
    Az elvándorlás legfőbb oka a munkanélküliség, az oktatás hiánya, az alapvető fizikai, gazdasági és megélhetési bizonytalanság. A migráció megelőzése érdekében helyben kell segítséget nyújtani iskolák létesítésével, a továbbképzés és a felnőttoktatás színvonalának javításával - mondta Hölvényi György.
    A helyi törekvéseket és kezdeményezéseket lehet és kell támogatni, ugyanakkor egyetlen helybéli döntéshozó helyett sem lehet cselekedni. Az európai uniós pénzek felhasználásának hatékonysága csekély - mutatott rá.
    Tájékoztatása szerint Ghánában a helyi társadalmakat leginkább ismerő helyi, elsősorban történelmi egyházak és felekezetek jelentős feladatot látnak el a társadalmi béke megteremtésében.
    Kiveszik részüket az egészségügyi, az oktatási, a szociális ellátás biztosításából is, de még a mezőgazdasági kistermelők megsegítéséből is - tette hozzá a politikus.
    Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a szomszédos Burkina Faso felőli terrorfenyegetés ellenére békés helyzetben is szükség van a Hungary Helps programra.
    A programnak az egyházak által vezetett kezdeményezéseket kell támogatnia, ugyanis ez az egyetlen út, hogy közvetlenül jussanak el a támogatások a valóban rászorulókhoz, illetve a célzott területekre - mondta.
    "A helyi egyházak a támogatások közvetlen célba juttatásának letéteményesei, a társadalmi béke legerősebb faktorai. Rajtuk keresztül valósítható meg a helyi társadalom életszínvonalának javítása, amelynek révén csökkenthető az elvándorlás és az Európába irányuló migráció" - fogalmazott.