Gedeon napja van. | 2024.03.28

Migrációkutató: sok támogatója van a Denk nevű holland bevándorlópártnak

2020-02-27 09:54:10

Sokan támogatják a Denk nevű holland bevándorlópártot, annak ellenére, hogy üzeneteik jelentős része antiszemita - mondta a Migrációkutató Intézet kutatója, a pártról készült tanulmány szerzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Veszprémy László Bernát hozzátette: a Migrációkutató Intézet tanulmányában a Denknek egy olyan 2016-2017-es kampányra fókuszált, amely a holland társadalom előítéleteire, sztereotípiáira épített. A kampány kiterjedt Izrael démonizálására, izraeli közszereplők támadására is - közölte.
    Hangsúlyozta: több kutatás is kimutatta, hogy a török származású holland szavazók több mint fele és az arab származású szavazók jelentős része a Denket támogatja.
    Általában a bevándorlók érdekeinek képviseletére alakuló pártok nem hosszúéletűek, a Denk viszont egy stabilan létező holland párt, amely bekerült az alsóházba is - jelezte.
    Emlékeztetett: a Denk megalapítása egy 2014-es holland belpolitikai botrányhoz köthető, amikor a Munkáspárt két török származású alsóházi képviselője kritizálta a miniszterelnök-helyettest zsidó származása miatt. A két politikust kizárták a pártból, és később ők alapították meg a Denket.