Gedeon napja van. | 2024.03.28

ORFK: könnyebbséget jelent, hogy a szabálysértési eljárás a rendőrséghez került

2020-02-26 11:53:00

Márciustól ismét a rendőrség jár el általános szabálysértési hatóságként, ez könnyebbséget jelent majd az állampolgároknak, akiknek nem kell utánanézniük, hogy az ügyükben vajon járási és kerületi hivatalok vagy a rendőrség az illetékes, mint eddig - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője beszélt az M1 aktuális csatornán szerdán.

    Soós Istvánné példaként említette a csendháborítás, a koldulás vagy a közterületi tiltott árusítás szabálysértését, amelyekben eddig is a rendőrség intézkedett a helyszínen, de a szabálysértési eljárás nem a rendőrség, hanem a járási és kerületi hivatalok hatáskörébe tartozott.
    A főosztályvezető a 39 szabálysértési ügytípus rendőrséghez kerülésétől az eljárások gyorsabb lefolytatását reméli, amit egyebek mellett azzal indokolt, hogy a hivatalokban szabálysértési eljárásokat lefolytató munkatársak más ügytípusokkal is foglalkoztak, míg a rendőrségnél a szabálysértési ügyekben eljárók csak ezekkel.
    A járási és kerületi hivataloktól 39 ügytípus kerül át a rendőrséghez, amelyhez eddig 35 ügytípus tartozott. A rendőrségnél évente több mint 207 ezer szabálysértési eljárást folytattak le, a hivataloknál mintegy 50 ezret, ezért várhatóan a jövőben negyedével fog megnőni a rendőrségnél a szabálysértési eljárások száma - mondta. Hozzátette: a kormánydöntés értelmében 210 státusszal bővült a rendőrkapitányságok igazgatásrendészeti munkatársainak száma.