Auguszta napja van. | 2024.03.29

Andrzej Duda: nem csökkenhetnek az uniós agrárpolitikára szánt források

2020-02-24 13:59:00

Nem csökkenhetnek a jövőben a közös uniós agrárpolitikára (Kap) szánt források - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban, miután találkozott nyolc közép- és kelet-európai ország agrárminisztereivel és Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztossal.

    Duda a varsói elnöki palotában a három balti ország (Észtország, Lettország, Litvánia), valamint Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia mezőgazdasági tárcáinak vezetőit fogadta. A térségbeli miniszterek a nap folyamán az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikájáról egyeztetnek Varsóban.
    Duda szerint a tárgyaláson részt vevő miniszterek tudatában vannak annak, hogy közös regionális agrárstratégiára van szükség.
    Az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről folyó uniós tárgyalások kapcsán Andrzej Duda elmondta: a költségvetésben a Kap-ra szánt források nem lehetnek alacsonyabbak, mint eddig. "Ez a mi térségünk összes miniszterének közös álláspontja" - tette hozzá.
    A lengyel elnök kulcsfontosságúnak nevezte a közvetlen hektáronkénti támogatások témáját, Lengyelország követelményeként említette a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását az EU átlagához.
    Janusz Wojciechowski felidézte: a Kap erős költségvetési támogatása mellett kiállt február elején a francia elnök, Emmanuel Macron, amikor Varsóban Andrzej Dudával tárgyalt.
    A lengyel biztos aláhúzta: szükség van erős és igazságos agrárpolitikára az EU-ban, ennek nélkülözhetetlen eszköze a "megfelelő költségvetés", amely figyelembe veszi a tagállamok közötti különbségeket és a reális szükségleteket. Nagyon fontos hangnak nevezte Wojciechowski a Varsóban tárgyaló térségbeli agrárminiszterek álláspontját, az általuk kiadandó közös nyilatkozatot.
    "Az Európai Bizottságban hallgatjuk az egyes államok, térségek hangját, az agrárpolitikát ezekhez a szükségletekhez akarjuk idomítani" - jelentette ki. Ilyen szükségletnek nevezte az európai zöld megállapodás (green deal) kihívásainak teljesítését, úgy vélte: a "kiegyensúlyozottabb mezőgazdaságokat megőrző" térségbeli országok "élenjárók lehetnek" a megállapodás környezet- és klímavédelmi követelményeinek teljesítésében.