Emma napja van. | 2024.04.19

Kína elhalasztotta a március elejére tervezett parlamenti ülésszakot

2020-02-24 13:30:00

Kína legfelsőbb döntéshozó testülete hétfőn úgy döntött, hogy elhalasztja az eredetileg március elejére tervezett parlamenti ülésszakot, s emellett a vadállatok illegális kereskedelmének és fogyasztásának betiltásáról is döntés született - jelentette a CCTV kínai állami hírcsatorna.

    Az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága ugyan a március ötödikei dátum helyett egyelőre nem tűzött ki új időpontot az éves parlamenti ülésszak megkezdésére, de a CCTV jelentése szerint csak rövid halasztásról van szó. A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.
    A bizottság ugyanakkor elfogadott egy javaslatot a vadállatok kereskedelmének további szigorításáról, valamint a vadhús fogyasztásának korlátozásáról. A kínai hatóságok még január 26-án ideiglenesen felfüggesztették a vadállatok forgalmazását országszerte, miután szakértők az új típusú koronavírus megjelenését egy vadállatokat is kínáló hús- és halpiaccal hozták összefüggésbe. Bár ezt az elméletet azóta többen vitatták, a legáltalánosabban elfogadott álláspont az, hogy a koronavírus eredetileg denevérektől származik, és valamilyen közvetítőn keresztül terjedhetett át az emberre. Kínai kutatók legutóbb a tobzoskát jelölték meg legvalószínűbb közvetítőként.
    A járvány a közép-kínai Vuhan városából indult el tavaly decemberben. A 11 milliós várost több mint egy hónapja vesztegzár alá vonták, aminek köszönhetően a vírus terjedését a legújabb adatok szerint sikerült megfékezni a Vuhannak otthont adó Hupej tartományon kívül. A helyi hatóságok hétfőn ugyan bejelentették, hogy enyhítik a közlekedésre vonatkozó korlátozásokat a városban, de a döntést néhány órán belül visszavonták. Vuhanban a fertőzöttek száma vasárnap éjfélig elérte a 46 607-et, a betegek közül pedig ugyaneddig 1987-en veszítették életüket. A Kínában történt halálozások több mint 76 százalékát, míg a fertőzöttek több mint 60 százalékát jelentették Vuhanból.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó