Auguszta napja van. | 2024.03.29

Járási kapocs rendezvény a Pedagógiai Szakszolgálatban

2020-02-21 09:15:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye Járási Kapocs elnevezéssel rendezvényt szervezett A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Miskolci Tankerületi Központnál című, EFOP-3.1.6.-16-2017-00030 projekt keretében 2020. február 18-án.


A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen a Kazincbarcika Járás területén működő óvodák, általános és középiskolák, szakszolgálati dolgozók és egyéb segítő szakmák képviselői vettek részt.
A rendezvényt Széplaki Ágnes, a Kazincbarcikai Tagintézmény mb. igazgatója nyitotta meg, majd köszöntötte az egybegyűlteket.
Első előadóként Cselei Béláné mozgásterapeuta a pedagógiai szakszolgálatban jól működő korai fejlesztés jelentőségéről és megvalósulásáról tartott fotókkal gazdagon illusztrált beszámolót. Kitért egyúttal a szülőcsoport nyújtotta lehetőségekre, továbbá különféle fejlesztési módokat mutatott be tornateremben és a vízben. Hangsúlyozta a víz és a mozgás jótékony hatását a korai motoros és kognitív fejlődésre.


Ezt követően Vaszilyné Halajkó Edina pszichológus-gyógypedagógus egy jelenleg standardizálás alatt álló iskolaérettségi vizsgálatot mutatott be a jelenlévőknek, annak előnyeivel és nehézségeivel egyaránt, rövid kitérővel az iskolaérettség kritériumairól. Említést tett a beiskolázással kapcsolatos változásokról, a köznevelési törvény módosításainak hatásáról, amely magával vonta az óvodák és a pedagógiai szakszolgálatok jog-és feladatköreinek változását.


Majd Molnár Veronika gyógypedagógus a pedagógiai szakszolgálat ellátórendszerében megjelenő, lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókról, a pedagógusok, szülők, egyéb szakemberek kezében lévő eszközökről, lehetőségeiről tartott gondolatébresztő-vitaindító előadást. Ismertette a lemorzsolódás fogalmát, törvényi hátterét; említést tett az érdekükben jól működő jelző-és támogató rendszerről, valamint komplex pedagógiai intézkedések alkalmazásának lehetőségét hangsúlyozta az egyes oktatási intézményekben.


Végül, de nem utolsó sorban Elek Emília szociális szakember az EGYütt egy/MÁSért nyertes pályázatát mutatta be, melynek célja a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek családjainak közösségszervezése. A BO(S)ZI Rekreációs és Egészségfejlesztő Egyesület együttműködő partnereivel egyetemben különféle szakmai programokat szervez, melynek időpontját és témáit ismertette az előadó. Említést tett a várható csoportfoglalkozásokról: többek között szerepelni fog személyiségfejlesztés belső erőforrásaink mozgósításával, valamint krízisintervenció. A pályázatban szereplő tervezett családi programok tematikus bontását követően azok megvalósításához szükséges kapcsolatokat is megismerhették.