Csongor napja van. | 2024.04.16

Kétoldalú találkozóval erősítették Kárpátalja és megyénk kapcsolatát

2020-02-20 16:30:00

Ungváron találkozott csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. A kerekasztal megbeszélésen az először 2011-ben aláírt, azóta többször felülvizsgált, és új tartalommal, ezzel pedig új feladatokkal is bővülő együttműködési megállapodásról tárgyaltak a felek.

Mihajló Rivisz, a vendéglátó Kárpátalja Megyei Tanács elnökének ez volt az első hivatalos találkozója Bánné dr. Gál Boglárkával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökével. Az előző évek áttekintése után áttértek az idei év feladataira. Megállapodtak abban, hogy elsősorban kulturális, gazdasági és környezetvédelmi területen támogatják a két megye helyi közösségeinek együttes tevékenységét, ezzel segítve a határon átnyúló területfejlesztési, valamint koordinációs feladatok hatékonyabb és eredményesebb ellátását.

2135_0_680.jpg

A két elnök ellátja kézjegyével a dokumentumot

A felek támogatják a két megye aktív részvételét a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna EU-s határon átnyúló együttműködési programban, hozzájárulva ezzel Ukrajna európai integrációs törekvéseihez.

2135_1_680.jpg

Tárgyalás közben

A megbeszélésen a két elnök megállapodott abban is, hogy saját eszközeikkel és lehetőségeikhez mérten a kedvező feltételek megteremtésére, és közös tevékenységeik elmélyítésére törekszenek a kultúra, a vallás, az oktatás, a tudomány és a turizmus területén, valamint a média, a múzeumok és a levéltárak együttműködésénél. Várakozásaik szerint ez pozitívan befolyásolja a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális hagyományainak megtartását, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő ukrán nemzeti kisebbség történelmi, nyelvi és kulturális értékeinek megőrzését.

2135_2_680.jpg

A két delegáció, középen Bánné dr. Gál Boglárka, jobbra Mihajló Rivisz