Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új vezetőket nevezett ki a román államfő a vádhatóságok élére

2020-02-20 13:12:57

Új vezetőket nevezett ki Klaus Iohannis román államfő az utóbbi időben ügyvivők által irányított legfontosabb vádhatóságok élére csütörtökön, annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter három jelöltje közül kettő nem kapta meg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ajánlását.

    Gabriela Scutea a legfőbb ügyészség, Crin Bologa a korrupcióellenes ügyészség (DNA), Giorgiana Hosu pedig a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetésére kapott hároméves megbízatást. Közülük csak Bologa kinevezését támogatta a bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő CSM, a másik két jelölt vezetői alkalmasságát megkérdőjelezte.
    A DIICOT-nak 2019 októbere, a legfőbb ügyészségnek 2019 áprilisa, a DNA-nak pedig 2018 júliusa óta ideiglenes vezetője volt.
    Bukarestben tavaly novemberben került kormányra a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL). Korábban a jobboldali államfő és baloldali kormány közötti feszültség akadályozta azt, hogy olyan vezetők kerüljenek a vádhatóságok élére, akiket mindkét fél támogat.
    Az ügyészségi vezetői tisztségek a 2019 őszéig kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali elnök közötti konfliktus örökös ütközőzónájának számítottak. A PSD egyik presztízsgyőzelmeként ünnepelte 2018-ban, hogy - az alkotmánybíróság támogatásával - sikerült rákényszerítenie Iohannist: mentse fel Laura Codruta Kövesit, a vezető politikusok százait rács mögé juttató DNA főügyészét, akit a PSD túlkapásokkal és visszaélésekkel vádolt.
    A korábbi szociáldemokrata kormány igazságügyi minisztere Augustin Lazar akkori legfőbb ügyész ellen is támadást indított, de őt nem sikerült eltávolítania: a poszt tavaly tavasszal Lazar második hároméves mandátumának lejártával üresedett meg.
    A PSD-kormánynak azt sem sikerült kikényszerítenie, hogy az államfő kinevezze a DNA élére az akkori igazságügyi miniszter jelöltjét.
    Catalin Predoiu, a mostani PNL-kormány igazságügyi minisztere a három tisztségre kiírt versenyvizsga nyomán nevezte meg jelöltjeit.
    Ludovic Orban ügyvivő kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a jelölteket "pártatlan, objektív" eljárás alapján választották ki, a CSM véleményezését pedig az államfőnek nem kötelező figyelembe vennie. Orban felidézte: az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruta Kövesi sem kapta meg a CSM támogatását, sem akkor, amikor Románia legfőbb ügyészévé, sem akkor, amikor a DNA főügyészévé nevezték ki.