Emma napja van. | 2024.04.19

Ügyészség: vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyletek miatt

2020-02-17 10:30:00

A Fővárosi Főügyészség tizenhat emberrel - tizennégy egykori önkormányzati képviselővel és két volt jegyzővel - szemben nyújtott be vádiratot a terézvárosi ingatlanügyletek miatt.

    A főügyészség hétfői közleménye szerint a Kúria még 2019-ben - az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok elidegenítése miatti bűnügyben - kimondta, hogy hűtlen kezelés bűntettének tettesei azok az önkormányzati képviselők, akik a polgármestert önkormányzati ingatlan versenyeztetési eljárás nélküli, forgalmi értéken aluli értékesítésére és adásvételi szerződés megkötésére hatalmazzák fel, amelynek következtében az önkormányzat vagyonában kár keletkezik.
     A döntés lehetővé tette a nyomozást korábban megszüntető határozatok részbeni felülvizsgálatát - tették hozzá.
    A vádirat szerint a vádlottak a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve, 2003 és 2005 között több terézvárosi ingatlant valós forgalmi értéken alul értékesítettek. Az okozott vagyoni hátrány - vádlottanként - 953 és 220 millió forint között állapítható meg.
    A Fővárosi Főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság egyesítse jelen ügyhöz a Jókai utca 10. szám alatti ingatlan elidegenítésének megkísérlése miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult bűnügyet.