Gedeon napja van. | 2024.03.28

Republic: jubileumi koncert rangos vendégekkel

2020-02-15 13:51:00

Nagy Feró, Bródy János és a Bagossy Brothers is színpadra lép március 14-én a Papp László Budapest Sportcsarnokban, ahol a 30 éve alakult Republic zenekar tartja jubileumi koncertjét.

    Nagy Feróval a kezdetek óta jó barátságot ápol a zenekar, Bródy János az egész magyar beat mozgalomnak irányt adott, a Bagossy Brothers Companyval pedig közösen adják elő többek között a Messzi földre vihetnél című dalt. A Republic előtt a Kávészünet zenekar melegít be - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A pop és a rock határán működő Republic 1990-ben alakult, dallamos zenéje, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez megjelenése, 1990 óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében. Legismertebb dalaik: Szeretni valakit valamiért, Neked könnyű lehet, Engedj közelebb, Repül a bálna, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és Narancssárga, Szállj el, kismadár.
    A kilencvenes évektől folyamatosan növekvő népszerűségük olyan pályatársak elismerését vívta ki, mint Bródy János, Tolcsvay László, a Beatrice, a Bikini vagy Koncz Zsuzsa, ez többször közös produkciókban is megmutatkozott.
    A zenekar frontembere, szövegírója és számos dal szerzője 23 éven át Bódi László Cipő volt, aki 2013-ban hunyt el szívbetegségben. A csapatból nem sokkal később távozott a meghatározó zeneszerző, gitáros, Tóth Zoltán. 2014 óta a zenekart négyen alkotják: Boros Csaba (basszusgitár, ének); Patai Tamás (gitár, vokál); Halász Gábor (gitár, vokál); Nagy László Attila (dob).
    A Republic eddig 40 lemezt adott ki, a legutóbbit tavaly novemberben, Magyarazűrben címmel. Az együttes számos szakmai díjat kapott, minden lemeze magas példányszámban kelt el.