Gedeon napja van. | 2024.03.28

Borsos Miklós-emlékkiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban

2020-02-15 10:52:00

Borsos Miklós munkássága előtt tisztelgő, Origó a végtelenben címmel nyílik emlékkiállítás kedden Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban.

    A tárlaton a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható lesz a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós-érmegyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A közlemény szerint kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bárki találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett.
    Mint írják, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára birtokában mintegy 250, Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van, ezekből ad válogatást a kiállítás. A grafikák tekintélyes része egyedi alkotás: tusrajzok, könyvillusztrációk, amelyek egy 1986-os kiállítást követően a művész ajándékaként kerültek a könyvtár gyűjteményébe. A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
    A kiállításon szerepelnek még azok a hidegtű-eljárással készült, sokszorosított grafikai alkotások, amelyeket a Képcsarnok Vállalat és a Rézkarcoló Művészek Alkotó Közössége küldött meg kötelespéldányként a nemzeti könyvtárnak 1960 és 1990 között.
    A tárlaton a látogató arról is képet alkothat, hogy egy irodalmi mű miként lehet alapja nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.
    A kiállítást április 30-ig lehet megtekinteni az Országos Széchényi Könyvtárban, a Nemzeti Ereklyetér területén.