Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kijev műholdas felvételeken készül összeszámolni a Krím és a kelet-ukrajnai szakadár területek lakosait

2020-02-13 17:19:00

Az ukrán kormány azt tervezi, hogy műholdas felvételek segítségével számlálja össze, hányan élnek jelenleg az Ukrajnától Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigeten és az önkényesen kikiáltott Donyec-medencei szakadár területeken - közölte csütörtökön egy rádióinterjúban Dmitro Dubilet kabinetminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

    "Épp tegnap találkoztunk az ENSZ képviselőivel, akik segítenek nekünk a műholdas projektben, ami rendkívül bonyolult. Hasonlót Afganisztánban végeztek, amely területének jelentős részét úgyszintén nem tartja ellenőrzése alatt a helyi vezetés. Műholdas képeken és más információs csatornákon keresztül próbálták megbecsülni a lakosság lélekszámát. Azt azonban még nem tudom megmondani, hogy a Krím félszigeten és az ideiglenesen megszállt területeken élők számát mennyire pontosan lehet műholdakon vagy más eszközökön keresztül megbecsülni" - fejtette ki a miniszter.
    Dubilet január 23-án hozta nyilvánosságra, hogy a kormány által úgynevezett elektronikus úton, azaz mobilszolgáltatóktól, különböző nyilvántartásokból és a nyugdíjalaptól vett adatokból készített kimutatás szerint Ukrajnában - a Krímet és a Donyec-medencei szakadár területeket nem számítva - jelenleg 37 millió 289 ezren élnek. Az adatokból kiderült, hogy tíz év alatt jelentős számban, mintegy 3,8 millióan hagyták el végleg Ukrajnát megélhetési vagy más okból.
    Hivatalos népszámlálást a lakosok személyes megkeresésével Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak. Azóta folyamatosan többször terveztek ilyenfajta felmérést rendezni, de folyton elhalasztották. Az új ukrán vezetés is bejelentette tavaly, hogy 2020. év végén hivatalos népszámlást rendez, de a múlt decemberben végrehajtott néhány próbanépszámlálás után lefújta. Ezek tapasztalata ugyanis azt mutatta, hogy túl költséges lenne, az emberek pedig nem szívesen nyitnak ajtót a népszámláló biztosoknak. A kormányzat még azzal is érvelt a megkereséses népszámlálás újabb elhalasztása mellett, hogy az elektronikus felmérés is kellően pontos adatokat ad.
     A 2001-es népszámláláskor Ukrajna lakossága 48,5 millió fő volt, a kilencvenes évek elején pedig csaknem 52 millió.