Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a héderfáji református harangláb felgyújtásával

2020-02-09 14:20:00

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a Maros megyei Héderfája református haranglábának a felgyújtásával - közölte vasárnap honlapján a maros megyei rendőrkapitányság.

    A héderfáji fiatalt szombaton őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A gyanúsítottat gyújtogatás útján elkövetett rongálás bűntette miatt vizsgálják. A tűzoltóság 50 ezer euróra becsülte a keletkezett kárt.
    Nagy Csaba héderfáji református lelkész az MTI-nek elmondta: a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. Hozzátette: a 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.
    Nagy Csaba elmondta: a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. A lelkész hozzátette: korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül.
    A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.