Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapest a világ egyik legbiztonságosabb városa

2020-02-09 08:28:00

Évről évre csökkenő tendenciát mutat az emberölések száma hazánkban.

Magyarországon a rendőri eljárásban regisztrált szándékos, befejezett emberölések száma 2017-ben 90 volt – szemben az ENSZ-jelentés 242-es adataival, amely szerint abban az évben 2,5 ember lett ilyen bűncselekmény áldozata százezer lakosra vetítve. A valóság ezzel szemben az, hogy százezer lakosra lebontva (9,79 millió lakossal számolva) az arány 0,92. 2018-ban 78 szándékos befejezett emberölés regisztrálása történt rendőri eljárásban, a százezer lakosra jutó arány 0,79. Ugyanez 2019-ben 58 volt, így a százezer lakosra jutó arány 0,59.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) rendszeréből származnak, amely ún. követő statisztika; minden esetben a tárgyidőszakban lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

Ezek az adatok hitelesek, ellenőrizhető tények. Az interneten megjelenő, nem hivatalos számok hamis képet adhatnak. Sajnos az elmúlt években ez többször előfordult mint például az emberöléssel, bűncselekményekkel, létszámadatokkal kapcsolatos helytelen közlések. Aki a valóságnak megfelelő képet szeretne kapni, javasoljuk, hogy hiteles adatokat tartalmazó információt használjon az ellenőrizetlen, téves, sokszor torz adatok helyett.

A felsorolt számadatok tükrében Magyarország biztonságos ország. Budapest nyerte el az „Európa legjobb úti célja 2019” díjat, amely szerint nem csak a világ egyik legszebb, hanem a legbiztonságosabb városa is.