Auguszta napja van. | 2024.03.29

Két világhírű vendégművész tart balettórát és workshopot a Táncművészetin

2020-02-07 17:55:00

Juhani Teräsvuori finn balettmester jövő héten balettórát tart a Magyar Táncművészeti Egyetemen (MTE), míg Kate Jewett, a világhírű Shen Wei Dance Arts társulat próbaigazgatója modern workshoppal érkezik az intézménybe.

    Juhani Teräsvuori finn balettmester a nemzetközi táncélet meghatározó alakja az egyetem végzős fiú évfolyamának balettóráit tartja majd - közölte az MTE pénteken az MTI-vel.
    Mint írják, a hallgatók számára fontos, hogy a végzéshez közeledve ilyen módon is nemzetközi tapasztalatokra tegyenek szert. Ezenkívül a finn balettmester megtekinti az idén diploma-előadásra készülő évfolyam felkészülését a képesítő vizsgára.
    Juhani Teräsvuori világhírű balettmester több mint negyven különböző társulattal dolgozott már együtt, olyanokkal, mint a kanadai Alberta Balett, a tokiói Új Nemzeti Balett, az Észt Nemzeti Balett vagy a Bolsoj Balett. Hazánkban a Magyar Nemzeti Balett és a Pécsi Balett társulatát is segítette munkájával. Legutóbb tavaly októberben dolgozott Magyarországon, a Székesfehérvári Balett Színház vendégeként.
     Kate Jewett, a világhírű Shen Wei Dance Arts társulat próbaigazgatója jövő héten a modern évfolyam számára tart majd tréninget, és ízelítőként részleteket tanít be a világhírű koreográfus, Shen Wei néhány darabjából. Emellett egy-egy kisebb saját koreográfiát is készít az egyetem hallgatóival. Magyarországi meghívására az egyetem oktatójával, Grecsó Zoltán táncművész-koreográfussal együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül sor.
    Kate Jewett 2005-ben csatlakozott a Shen Wei Dance Arts társulathoz. Társulati tagként kezdetben tanárként, próbavezetőként és oktató művészként mesterkurzusokat tartott, fellépett Európában, Ázsiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.  Előadásait többek között az amerikai DeSales Egyetemen, a Park Avenue Armory-ban, Milánóban, a Fabbrica Europa és a Performatica fesztiválokon láthatta a közönség. Kate Jewett 2009 januárja óta a Shen Wei Dance Arts próbaigazgatója - írták a közleményben.