Tivadar napja van. | 2024.04.20

PM: januárban többlettel zárt a költségvetés

2020-02-07 15:12:00

Az államháztartás központi alrendszere januárban 90,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 40,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 25,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,9 milliárd forintos szufficitet értek el - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel.  

    Tavaly januárban a bevételek 37,0 százalékos - ezen belül az áfabevétel 44,9 százalékos és a jövedelamadó-bevételek 11,6 százalékos - növekedése és a kiadások 5,0 százalékos csökkenése következtében a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos többlettel zárt. A társadalombiztosítási alapok 35,0 milliárd forint, az elkülönített alapok 23,0 milliárd forint szufficittel zártak. Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere ennek eredményeként 244,5 milliárd forint többletet könyvelt el.
    A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül bővülhetett, ami az államháztartás idei első havi pozitív mérlegét is megalapozta - írták.
    2020-ban a vállalkozások további támogatásával, az adórendszer versenyképességének növelésével, az adminisztráció egyszerűsítésével tovább folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések - tette hozzá a minisztérium.
    A közleményben kiemelik, hogy idén január elsejével az első Gazdaságvédelmi akcióterv minden eleme életbe lépett, például a kiva mértéke 13 százalékról 12 százalékra, a szálláshelyek általános forgalmi adója pedig 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A családvédelmi akcióterv keretében januártól az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, valamint bevezették a nagyszülői gyermekgondozási díjat.
    A minimálbér összege idén január 1-től 161 ezer forintra, a garantált bérminimum összege pedig 210,6 ezer forintra emelkedett. Ezzel - az előző évekhez  hasonlóan - 2020-ban is jelentős mértékű béremelkedés valósulhat meg, így a magyar családok anyagi helyzete még tovább javulhat.
    A minisztérium emlékeztet arra, hogy az eddigi kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatokat alapvetően a hatéves bérmegállapodásban foglalt intézkedések, a családok otthonteremtésének támogatása, a kormány által meghozott munkaerőpiaci és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben segítették. A 2019-es év egészét tekintve a foglalkoztatási ráta 70 százalék fölé emelkedett, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, 2019. január-novemberben az átlagkereset pedig 11,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.