Emma napja van. | 2024.04.19

Jövő hétvégén ismét Jazz Showcase a Müpában

2020-01-31 09:40:00

Ismét a dzsesszé lesz a főszerep a Müpában jövő hétvégén, a Jazz Showcase tehetségbörzén az ifjú tehetségek mellett jól ismert művészek is fellépnek február 7. és 9. között.

    A Müpa közleményében olvasható, hogy a Jazz Showcase az évek során Közép-Európa egyik legjelentősebb börzéjévé nőtte ki magát, amely olyan, ma már nemzetközi szinten is ismert előadókat indított el a pályán, mint Tálas Áron, Harcsa Veronika, Jónás Vera, Csemer Boglárka és Balogh Roland.
    Mint írják, a délutáni koncerteken idén kilenc fiatal zenekar mutatkozik be a Müpa két színpadán, a Zászlótérben és az Átriumban.
    A nemzetközi szaktekintélyekből - mint Borbély Mihály, Kossuth-díjas klarinét- és szaxofonművész vagy Krin Gabbard, a Columbia Egyetem Jazztanulmányi Tanszékének adjunktusa - álló zsűri választja ki közülük a legfigyelemreméltóbb csapatot, amely a 2020/2021-es évadban visszatérhet a Müpa színpadára.
    A közönség számára ingyenesen látogatható tehetségkutató az előző évekhez képest idén már 15 órakor elstartol. Minden zenekar egyórás koncertet ad, idén újdonságként Novák Péter színész, énekes, zeneszerző beszélget a fellépőkkel.
    Az összegzés szerint a fellépők között lesz elektronikus hangzásokkal kísérletező együttes, mint a SHINTERZ vagy a Fekecs Ákos Project. Bemutatkozik a hagyományos stílusirányzatokat modern megoldásokkal ötvöző instrumentális csapat, a Rodek Balázs Trió, a Sebestyén Patrik Sextet és a Szalóky Group, és lesznek az énekhangot előtérbe állító formációk is: a Perpetuum, a Hász Eszter Quintet, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a Bari Lacika Trió. Mint írják, a közönség szavazhat a neki legjobban tetsző zenekarra.
    A rendezvény kísérőprogramjaként február 8-án második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpóziumot, amelyen többek között szó esik majd a dzsessz megjelenítéséről a 21. században és a németországi dzsesszéletről. Egy kerekasztal-beszélgetés során pedig azt a kérdést is körbejárják, hogy kulturális örökség-e a magyar dzsessz.
    Az esti koncerteken már sikeres zenészeké lesz a főszerep: a Jazz Showcase nyitónapján az Oláh Krisztián Quartet lép színpadra a világhírű amerikai tenorszaxofonos, Rick Margitza társaságában.
A második napon a zongoristaként és zeneszerzőként is jelentős sikereket jegyző Oláh Dezső ad koncertet.
    Az idei Jazz Showcase-t a fúziós dzsesszben utazó Finucci Bros Quartet zárja. A Balogh Roland és Balogh Zoltán vezette kvartett sztárvendégekkel - többek közt Tóth Verával és Kökény Attilával - lép színpadra sok-sok improvizációval, virtuóz hangszeres játékkal és jól ismert melódiákkal.
    A 2020-as Jazz Showcase szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és az ELTE Jazztanulmányi Kutatócsoport - olvasható a közleményben.