Emma napja van. | 2024.04.19

Oxfam: hátrányokkal járhat az Afrikának nyújtott uniós fejlesztési segélyek feltételhez kötése

2020-01-30 10:59:00

A kitűzött célokkal ellentétben hátrányos következményekkel járhat a nehéz helyzetben élő helyiekre az, hogy az Európai Unió (EU) ahhoz a feltételhez köti az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyeket, hogy megakadályozzák az elvándorolni készülő állampolgáraik távozását a Földközi-tengeren át - állapította meg csütörtökön kiadott elemzésében az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

    A jelentés szerint a 2015-től 2019 májusáig segélyekre kiosztott 3,9 milliárd eurót többnyire nyilvános felügyelet nélkül költötték el az érintett országok, és főképpen politikai, nem pedig hatékonysági megfontolások alapján osztották el a pénzeket.
    Az EU Afrikát segíteni hivatott szükséghelyzeti alapját 2015-ben hozták létre, az Európába a Földközi-tengeren és Törökországon át irányuló migráció tetőpontján. Abban az időszakban több mint egymillió ember áramlott Európába, ami azzal is járt, hogy szerte a kontinensen megerősödött a migránsellenes politika. Az alapot 2020 végén egy új rendszerrel váltják fel.
    Az Oxfam arra a megállapításra jutott, hogy a Líbia irányából érkező migráció megállítását célzó uniós segélyek azokhoz jutottak Líbiában, akik felelősek a migránsok elleni erőszakért.
    Raphael Shilhav, a jelentés egyik készítője azt mondta, senki sem jár elejétől a végéig utána a pénz útjának. Azt is megkérdőjelezte, hogy ez valaha is lehetséges lesz-e, figyelembe véve a segélyezésben részt vevő szervezetek és országok nagy számát.
    Az Oxfam jelentésében külön kitért Líbiára, különösen problematikusnak minősítve az országot. Az Európai Uniót is bírálat érte a pénz odaítélése és a líbiai parti őrséggel folytatott együttműködése miatt, mert az őrséget is összefüggésbe hozzák az embercsempészekkel és az erőszakos cselekményekkel.
    A jelentés szerint ha az uniós segélyek kérdését Líbiától elvonatkoztatva szemlélik, az EU-pénzek még akkor is problémákat okozhatnak külföldön, miközben Európán belüli politikai problémákat is meg akarnak oldani. Shilhav egyben úgy vélte, hogy az európai prioritások nem szükségszerűen egyeznek meg az afrikaiakkal.