Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: felbujtók vannak az illegális határátlépést megkísérlők mögött

2020-01-29 12:41:00

Felbujtók vannak az illegális határátlépést megkísérlő csoportok mögött, ami a keddi röszkei támadásnál is megmutatkozott - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: az ötletadók politikai szándékból cselekedhetnek, de szervezett bűnözői csoportok is lehetnek a háttérben.
    Horváth József elmondta: az elmúlt hetekben illegális bevándorlók 3-4 fős csoportjai már próbálkoztak azzal, hogy egy időben, több helyen törjenek át egy viszonylag nagyobb határszakaszon, ezzel "tesztelve", hogy a magyar határőrizet hogyan reagál egy folyamatos nyomásra. A keddi áttörési kísérlettel pedig azt nézték meg - folytatta -, hogy a hatóságok mit lépnek, ha egy olyan nyílt határátkelőhelynél próbálkoznak, ahol feltételezésük szerint nincs fegyveres őrség.
    Az illegális határátlépéssel kísérletezők megszervezték magukat, összeegyeztették az időt és a helyszínt, amely nem mellesleg egy logisztikailag könnyen megközelíthető hely - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy választásuk tudatos és szándékos volt. Valószínűleg úgy gondolták, hogy kevésbé őrzik a határátkelőt, ha nincs nyitva, vagyis nyilvánvalóan felderítették a helyszínt, nézték az éjszakai biztonsági helyzetet, a szolgálatot teljesítő emberek számát, és mindezt mérlegelve támadtak hajnalban - értékelt Horváth József.