Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zuhannak az európai indexek a járvány terjedése miatt

2020-01-27 13:13:00

Meredeken csökkentek a vezető európai tőzsdeindexek hétfő délelőtt, és jó úton haladnak afelé, hogy az utóbbi közel két hónap legrosszabb napját hagyják maguk mögött, mivel a befektetőket megrémítették a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány lehetséges gazdasági következményei.

    Nagy volt a kereslet a válságok idején biztos eszközök, például az arany és az államkötvények iránt, miközben a járvány kirobbanása előtt sorra rekordokat döntő tőzsdéken eladási hullám indult el.
    Egyes egészségügyi szakértők megkérdőjelezik, hogy Kína képes lesz-e megfékezni a gyorsan terjedő járványt, miután Kínában 81 ember halt meg, több mint 2700 pedig megfertőződött az új koronavírus által okozott betegségben. Szórványos eseteket jelentettek több mint tíz országból, köztük Franciaországból, Japánból és az Egyesült Államokból. Az idegenforgalomra és a fogyasztásra egyaránt súlyos csapást mérhet a járvány további terjedése.
    Hétfő délelőtt fél 12-kor a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,31 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,08 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 2,17 százalékos mínuszban állt. Milánóban 1,47 százalékot, Madridban pedig 1,59 százalékot veszített az irányadó index.
    A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,95 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,93 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,04 százalékkal csökkent.
    Minden nagyobb ágazatban csökkentek az árfolyamok, a nap vesztesei a légiközlekedési vállalatok, a szállodák és a luxuscikkgyártók.
    A kínai kereslet változására érzékenyen reagáló francia luxusipari vállalatok közül az LVMH 3,6 százalékos, a Christian Dior 4,18 százalékos, a Kering pedig 3,79 százalékos mínuszban forgott. Mások, így a brit Burberry, az olasz Moncler, valamint a svájci Swatch és a Richemont árfolyama 2,7 és 4,6 százalék közötti mértékben csökkent.
     A légitársaságok közül az Air France 6,51 százalékos, a Lufthansa 4,23 százalékos, a British Airways tulajdonosa, az IAG 6,82 százalékos mínuszban állt, míg a luxushajókat üzemeltető Carnival hajózási társaság 4,01 százalékos, az Accor szállodacsoport 4,03 százalékos, az InterContinental pedig 6,08 százalékos mínuszban állt délhez közeledve.
    Gyorsabb ütemre váltott a világpiaci olajárak csökkenése is. Az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára több mint háromhavi mélypontra süllyedt, mivel a járvány terjedése miatt a gazdasági teljesítmény és vele együtt az olajiránti kereslet csökkenésétől tartanak a befektetők. Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója. Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,36 százalékos mínuszban, 57,88 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 3,40 százalékos veszteségben, 52,35 dolláron forgott.