József napja van. | 2024.03.19

34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta a januári iráni rakétatámadás

2020-01-25 08:16:56

A januárban két iraki katonai támaszpont ellen végrehajtott iráni rakétatámadás 34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta - jelentette be a Pentagon (védelmi minisztérium) pénteken Washingtonban.

    Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata - a rakétaprogramot irányító űrhadosztály - 2020. január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodnak. Az iráni állami televízió akkor azt közölte: az akció megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda Kudsz különleges egysége parancsnokának meggyilkolásáért. A hivatalos iraki jelentés szerint iraki katonának nem esett bántódása, és Washingtonban is azt állították, hogy az amerikai katonák épségben vannak.
    Donald Trump amerikai elnök azt mondta: a január 8-i támadásban egyetlen amerikai katona sem sérült meg, és ezzel indokolta azt is, hogy miért nem indít megtorló akciót Irán ellen.
    A Pentagon már az egyik múlt heti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az iráni támadás idején a bázison tartózkodó amerikaiak közül 11 katonát agyrázkódás tüneteivel kezelnek.
    A davosi Világgazdasági Fórumon amerikai újságírók meg is kérdezték erről Trumpot, aki úgy válaszolt: hallotta, hogy néhány katona fejfájástól szenved, de tudomása szerint nincs komolyabb baj.
    A védelmi minisztérium ezek után azt közölte pénteken: 34 katonát traumás agysérüléssel, vagyis súlyos agykárosodással kezelnek. Jonathan Hoffman, a tárca szóvivője újságíróknak azt mondta: 16 katonát Irakban, egyet Kuvaitban kezeltek, kilenc katonát Németországban ápolnak, és nyolc sérültet hazaszállítottak az Egyesült Államokba.
    Hoffman fontosnak tartotta leszögezni azt is: Mark Esper amerikai védelmi miniszternek a támadás utáni napokban nem volt tudomása sérültekről.