Andrea napja van. | 2024.04.18

Több száz millió forint értékű gyógyszert foglaltak le egy nemzetközi akcióban

2020-01-21 15:13:00

Hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást végeztek, 48 embert vettek őrizetbe és 2,6 millió euró (több mint 870 millió forint) értékben foglaltak le gyógyszereket a MISMED nevű nemzetközi akció keretében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

    A közlemény szerint az Europol támogatásával tavaly október közepén tartott akció fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon. A legnagyobb mennyiségben lefoglalt termékek egy része metamfetamin előállítására alkalmas készítmény, valamint pszichotróp gyógyszer, azaz altató, nyugtató volt.
    A lefoglalt készítmények közül néhány ezer hamis volt, de előfordultak eredeti - gyógyszertárakból, kórházakból lopott - szerek is, amelyeket különböző országokba csempésztek vagy az interneten árusítottak.
    Magyarországon az ötnapos akció eredményeként a rendőrség 5,5 millió forint értékben foglalt le gyógyszereket, felszámolt egy szervezett bűnözői kört és őrizetbe vett három embert. A lefoglalt szerek többsége - az európai adatokkal ellentétben - a doppingszerek közé tartozott, de nagy mennyiségben foglaltak le olyan gyógyszert is, amelynek hatóanyaga alkalmas metamfetamin előállítására.
    Az akcióban tizenkét európai ország - Belgium, Ciprus, Görögország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Egyesült Királyság és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Csalás-elleni Hivatal (OLAF) és az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala vett részt.
    Az akció idejére koordinációs központot állítottak fel az Europol hágai központjában. Magyarországon a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vett részt a műveletben, de a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is szerepet vállalt benne - olvasható a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány