Rudolf napja van. | 2024.04.17

Ózd jobbikos városvezetése cserbenhagyta a helyi családokat

2020-01-21 07:16:00

Ózd jobbikos városvezetése megszüntette az önkormányzat eddigi, családalapítást elősegítő támogatását, s ezzel cserbenhagyta a helyi családokat - jelentette ki az ózdi Fidelitas elnökhelyettese hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

    Dulai Nikolett rámutatott: a döntés értelmében a 2016 februárjában bevezetett, az első gyermek születése után járó egyszeri 300 ezer forintos támogatást 2020-ban már akkor sem kapják meg az ózdi párok, ha megfelelnek a korábban megfogalmazott követelményeknek.
    "Négy évvel ezelőtt Janiczak Dávid polgármester minden fórumot megragadott, hogy büszkélkedjen az Ózdon kialakított támogatási formával", annak megszüntetéséről azonban "mélyen hallgat és igyekszik azt a legnagyobb titokban tartani" - közölte a Fidelitas elnökhelyettese.
    Úgy vélte: ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a jobbikos településvezetőnek és csapatának "Az ózdiakért és Ózdért" jelmondata üres ígérgetés, a mindennapokban csak saját, önös érdekeik vezérlik őket.
    Dulai Nikolett szerint ellentmondásos, hogy Janiczak Dávid minden fórumon hangoztatja: stabil és biztos lábakon áll Ózd költségvetése, eközben megvonja a támogatást a fiatal helyi családoktól. Ezzel párhuzamosan azonban jut forrás arra, hogy az önkormányzati szakbizottságok létszámát, valamint az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízottként tevékenykedők tiszteletdíját emeljék - mondta.
    Jelezte: a város fiataljait hátrányosan érintő döntést a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői nem támogatták.    Arról is beszélt: a döntéshozók indokai között a születések és a házasságkötések számának folyamatos csökkenése is szerepelt. Ezzel szemben az ózdi kórházban 2016-ban 734, 2017-ben 733, 2018-ban 756, 2019-ben 709 gyermek született, a házasságkötések száma pedig az elmúlt hét évben majdnem megduplázódott.
    Az ózdi példa is mutatja, hogy a családok egyedül a kormánytól várhatnak segítséget, hiszen a családvédelmi akcióterv minden egyes eleme - a babaváró támogatástól, a csokon és a bölcsődefejlesztési programokon át, egészen a nagyszülői gyed bevezetéséig - kiszámítható módon segíti az ózdi fiatalok családalapítását is - hangsúlyozta Dulai Nikolett.

(Címlapfotó: Janiczak Dávid ózdi polgármester, fotó forrása PestiSracok.)