Gedeon napja van. | 2024.03.28

Oscar-díj - Ma jelentik be a jelölteket

2020-01-13 08:00:00

Közép-európai idő szerint ma délután hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia az idei Oscar-díjak jelöltjeinek listáját. A legjobb nemzetközi film mezőnyében Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje is a legjobb öt közé kerülhet a szűkített listáról.

    Legutóbb 2018-ban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje szerepelt az Oscar-jelöltek között az akkor még a legjobb idegen nyelvű film-kategóriának nevezett mezőnyben.
    A 24 kategória jelöltjeit két részletben ismertetik Los Angelesben. Közép-európai idő szerint 14 óra 18 perctől (nem sorrendben) a férfi és a női mellékszereplő, a jelmez, a vágás, a filmzene, az animációs rövidfilm, az élőszereplős rövidfilm, a hangvágás és a hangkeverés kategória jelöltjeit hozzák nyilvánosságra, majd 14 óra 30-tól pedig (nem sorrendben) a férfi és a női főszereplő, az egész estés animációs film, az operatőri, a rendező, az egész estés dokumentumfilm, a rövid dokumentumfilm, a legjobb nemzetközi film, a haj és smink, a legjobb film, a vizuális effektusok, az adaptált és az eredeti forgatókönyv, a betétdal és a díszlet kategória jelöltjeit hozzák nyilvánosságra.
    A jelölések bejelentését az amerikai filmakadémia élőben közvetíti az oscar.com és az oscars.org honlapjain és digitális platformjain.
    A több mint 9000 tagot számláló Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjait 92. alkalommal adják át: idén a tavalyinál jóval korábban, február 9-én tartják a ceremóniát a Los Angeles-i Dolby Színházban.