Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-01-05 16:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa középső része felett anticiklon található, itt a reggeli pára-, ködfoltokat gyengén felhős, napos idő követi. A magasnyomás nyugati peremén ciklon örvénylik. A frontjai megakadnak a magasnyomás mentén, így csak a Brit-szigetek északi, a Skandináv-félsziget nyugati részén okoznak felhősödést, kisebb csapadékot. Kontinensünk keleti tájain két hidegfront is található, amelyek mögött folyamatosan áramlik be a hideg levegő. A frontok környékén erősen felhős vagy borult az ég, több helyről érkezik jelentés havazásról, hózáporról. Ezeken a vidékeken általában 5 fok alatt alakul a maximum-hőmérséklet, nyugatabbra haladva viszont egyre magasabb értékekkel találkozunk. Az Ibériai-félszigeten van a legmelegebb, itt néhol 15 fok feletti csúcshőmérsékletet is mérnek. A Kárpát-medencében hétfő estig emelkedik a nyomás és egyre inkább felerősödnek az anticiklonális hatások.


    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Éjszaka túlnyomóan derült időre van kilátás, csak elvétve lehetnek felhősebb körzetek. Hétfőn alapvetően gyengén felhős, napos idő lesz, átmeneti felhősödés főként az északi, északkeleti megyékben lehet, azonban csapadékra nem kell készülnünk. A késő délutáni óráktól fokozatosan mindenütt mérséklődik az északnyugati szél, hajnaltól már csak a Tiszántúlon lehet élénk a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között várható. A hidegebb az északi völgyekben, a derült, szélcsendes területeken lesz.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0, +4 fok között alakul.