Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bogárdi Szabó István: Krisztus valódi örömöt hoz a mindennapi boldogságkényszer helyett

2019-12-25 18:31:06

Krisztus valódi örömöt hoz a boldogtalanságot okozó mindennapi boldogságkényszer helyett, és aki befogadja őt, reményteli várakozásként élheti meg az ünnepi készülődést is - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdán Budapesten, a Budahegyvidéki Református Templomban.

    Karácsonyi igehirdetésében Bogárdi Szabó István a boldogság kötelességgé válásával magyarázta a 21. századi ember boldogtalanságát. A modern kor boldogságkövetelményeit kielégíteni hiábavaló, hiszen igaz és szabad örömöt csak Krisztus megtalálása hozhat. Ezért keresték őt a napkeleti bölcsek, és lelték meg végül a csillagokat figyelve a legkisebb faluban, Betlehemben, miközben érkezésének hírét hallva a jeruzsálemi paloták lakói már a hatalmuk elvesztésétől féltek - fogalmazott a református püspök.
    Jézus tehát - hangsúlyozta - nem uralkodói pompába, bíborba és bársonyba született, ahogy egy királynak illik, és ahogy mindenki várta, de rajta keresztül az Atya hallgatja meg az engesztelődni akarókat, a békességre vágyókat. Akit ő feloldoz, és meghív az örök életre, nem csalódik, a szorongás pedig reménnyé válik, hiszen a szabadulás lehetőségét nyújtja a gyötrő kétségek elől. Isten választ ad a legnagyobb és legősibb kérdésre is, arra, hogy a bűn és a halál legyőzhető, Krisztussal pedig kezességet is adott mindehhez. Bárcsak szégyenné válna a háború, a harag, a kisemmizés, és lenne minden öröm forrása a megbékélés az Isten és az emberek között - tette hozzá a püspök.
    Bogárdi Szabó István abban látja a karácsony jelentőségét, hogy Isten ilyenkor megfordíthat mindent a lelkekben, a háború békévé szelídülhet, és akire Krisztus rátalál, annak a szívébe mindent felülmúló öröm költözik. Karácsony ezért a megfordítás reményt adó ünnepe - hangoztatta a reformátusok zsinatának lelkészi elnöke.