Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták a Bódva-völgyi Pálinkaházat Szendrőben

2019-12-20 07:02:27

Szendrőben, családi vállalkozásként működő, mezőgazdasággal foglalkozó Agroszan Bt. főtevékenysége kiegészítéseként, 2018-ban pálinkafőző üzem építésébe kezdett. A beruházás pályázati forrás és saját erő felhasználásával, közel egy év alatt valósult meg. A felújított üzembe két darab, úgynevezetett egymetenes berendezést építettek be, amely egyaránt alkalmas bér- és kereskedelmi főzésre.

A kivitelezés során a beruházók nagy figyelmet fordítottak a környezetvédelmi és energia takarékossági szempontokra, melynek részeként az épület teljes hőszigetelése megtörtént, a fűtést levegő-hőszivattyú beépítésével valósítják meg, az üzem villamos energia ellátását pedig 50 KW teljesítményű napelem rendszer biztosítja.

"A pálinka hungarikum, előállítása szigorú szabályok szerint történik. - A pálinka erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon kell végezni. A pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Az „aqua vitae” Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a 14. századból ered, az „égett szesz” pedig a 16. századig gyógyszernek számított.”

Az idén 20 éves családi vállalkozás a gazdálkodás stabilitása érdekében döntött az élelmiszeripari kisüzem létrehozása mellett. Szendrő városában a Bódva-völgyi Pálinkaház átadási ünnepségén Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Szaniszló Máté ügyvezetővel, valamint Szaniszló Richárd üzemvezetővel vágták át a nemzeti színű szalagot.

Demeter Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy a kormányzat elkötelezett a vidék fejlesztésében. - Az Agroszan Bt.-hez hasonló családi vállalkozások támogatásával vidéken munkahelyek jönnek létre, fejlődik az adott település és a térség - mondta az országgyűlési képviselő.

Az átadási ünnepségen megjelentek a Borsod megyei Kormányhivatal tisztviselői, az Borsdo-Abaúj-Zemplén Megyei Agrágkamara-, a térség vállalkozásainak vezetői, polgármesterei.. Az ünnepség részeként a helyi katolikus és református egyház képviselői felszentelték az üzemet.

"A pálinka társadalmunk legősibb itala, amit a világ szinte minden táján fogyasztanak. Ezen italok összetevői tájanként és országonként eltérőek, amely változatosságot az időjárás és a természeti adottságok alakították ki. A legízletesebb pálinkákat a Kárpát-medencében készítik, ahol a párlat zamata egyedülálló az egész világon. A mai pálinkafélékhez hasonló főzetet az 1320-as években említik Magyarországon. Károly Róbert felesége életvízének „aqua vitate” volt a neve, ami valószínűleg borpárlat lehetett. A középkorban a gyógyszerészeti célú égetett szeszeket „aqua vitate”-nek, az élet vizének nevezték."