Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pásztor István: 2019 sikeres volt, 2020 sok kihívást tartogat

2019-12-19 19:50:38

Fontosnak és sikeresnek nevezte a 2019-es esztendőt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke csütörtökön Újvidéken, ahol évértékelő sajtóbeszélgetést tartott. Hozzátette: a következő esztendő legnagyobb kihívása az általános választás lesz.  

    A beszélgetés során a politikus a vajdasági és a magyarországi média kérdéseire válaszolt több mint két órán keresztül.
    Mint mondta, az idei évben is igyekezett a VMSZ olyan ötleteket találni, amelyek a vajdasági magyar közösség érvényesülését sikeresebbé teszik. Hozzátette, siker az, hogy lezárult a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának első szakasza, és megkezdődött a második szakasza.
    Megfogalmazása szerint az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetpolitikai eredménye a gazdaságfejlesztési program, és ezzel tudott a vajdasági magyar közösség hozzájárulni a nemzetpolitikai eszköztár bővítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a program a Vajdaságban indult, majd kiterjedt a Kárpát-medence többi területére is. A négy év alatt több mint 12 500 sikeres pályázat született, munkahelyek jöttek létre, az emberek megélhetése biztosítottá vált, a vállalkozók egymásra találtak. "Korábban sokan azt mondták, hogy a vállalkozók nemzetileg nem elkötelezettek, csak az anyagi haszonszerzés érdekli őket, de kiderült, hogy ez nem igaz" - húzta alá Pásztor István. Azokra a bírálatokra is reagált, amelyek szerint a programon keresztül a VMSZ-hez közeli vállalkozások tettek szert haszonra. Elmondta, hogy a pályázóknak csupán 12 százaléka tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a pályázatok elbírálásakor nem jelentett előnyt, de hátrányt sem a párthovatartozás. A program célja a szülőföldön történő boldogulás elősegítése, illetve az elvándorlás megállítása volt. A VMSZ elnöke rámutatott, hogy senki nem tudja számszerűsíteni, milyen hatása volt a programnak, de az biztos, hogy jelentős tényezővé vált az emberek gondolkodásában.
    Sikerként értékelte az európai parlamenti választást is. Mint mondta, a vajdasági magyarság érdekelt volt a választásban egyrészt azért, mert a Fidesz-KDNP listáján indult Deli Andor vajdasági politikus, másrészt pedig azért, mert európai választáson most szavazhattak először magyarországi lakcímmel nem rendelkezők. "Az elmúlt öt év tapasztalata azt mutatta, hogy abból a pozícióból jelentősen hozzá tudunk járulni Szerbia uniós csatlakozásához, és ha ez igaz volt az elmúlt időszakban, még inkább igaz lehet az előttünk álló öt évben" - magyarázta, majd hozzátette: a VMSZ szerette volna, hogy Deli Andor ne úgy jusson be az Európai Parlamentbe, hogy "kapott" egy helyet a listán, hanem úgy, hogy ehhez a sikerhez a vajdasági magyarság is hozzájárult.
    A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke 2020-at a kihívások évének nevezte, tavasszal ugyanis általános választásokat tartanak Szerbiában. Kiemelte, hogy a legnagyobb vajdasági magyar párt önállóan kíván indulni országos, tartományi és önkormányzati szinten is a választáson. Emlékeztetett arra, hogy a VMSZ 13 éve hozta meg azt a stratégiai döntést, amely szerint minden választáson önállóan indul, az eredmények tükrében pedig dönt arról, hogy kíván-e koalícióra lépni valakivel. A döntés mögött az a meggyőződés áll, hogy magyar érdeket csak magyar szervezet tud védeni. A várhatóan áprilisban tartandó választásokról azt mondta: fel sem merült annak lehetősége, hogy a VMSZ közös listán induljon koalíciós partnerével, a Szerb Haladó Párttal (SNS). Mint mondta: sokkal egyszerűbb lenne közös listán indulni, ezzel kevesebb munka lenne, és több mandátumot is szerezhetne a párt, de ezzel olyan ütést mérnének az érdekérvényesítésre, amelyből nem lehetne felállni. Aláhúzta: a VMSZ az eredmények bemutatásával, a bizalom megszerzésével szeretne legitimitást szerezni magának országos, tartományi és önkormányzati szinten is, utána pedig arra készül, hogy folytassa az eddigi együttműködést az SNS-szel.
    Pásztor István úgy vélekedett, nem kell nagy előrelátás ahhoz, hogy már most látsszon, a választást követően sem fog jelentősen módosulni a jelenlegi politikai színtér, feltételezhetően ismét jelentős többséget szerez az Aleksandar Vucic vezette SNS. Amennyiben az SNS és a VMSZ tervei és elképzelései összeegyeztethetők lesznek a jövőben is, az együttműködés is folytatódik - hangsúlyozta.
    A politikus szerint a VMSZ tud csak igazi partnere lenni a legnagyobb szerbiai pártnak, így aki a VMSZ-nek hátat fordít, az a szerb pártok malmára hajtja a vizet. Pásztor István szerint a tavaszi választáson nem lesz más olyan vajdasági magyar politikai erő, amely képes lesz megméretni magát. A VMSZ viszont együtt kíván működni a civil szervezetekkel, a kisebb pártokkal, az egyházakkal, kivéve a Magyar Mozgalom nevű szervezettel, amely "olyan politikai pozíciót épített ki magának, ami a VMSZ elveivel összeegyeztethetetlen".     
    Pásztor István kitért azokra a fejlesztésekre is, amelyek a közeljövőben valósulnak meg. Mint mondta: ha a VMSZ nincs hatalmi pozícióban, akkor ezek a beruházások nem tudtak volna ilyen mértékben, vagy ennyi idő alatt megvalósulni.
    A VMSZ elnöke alapvetően elégedettnek mondta magát párttársai négyéves teljesítményével. Mindig lehet többet, jobban, erősebben tenni, de a teljesítmény csak részben annak a függvénye, hogy a VMSZ mit akar, annak is függvénye, hogy azok, akikkel ezeket meg akarják valósítani, mit tudnak elfogadni és támogatni - zárta szavait a politikus.