József napja van. | 2024.03.19

Már mintegy 100 millió forint gyűlt össze

2019-12-15 15:43:04

Már mintegy 100 millió forint gyűlt össze a közmédia Jónak lenni jó című jótékonysági műsorában, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítvány.

    A vasárnap délutáni műsorban bemutatták Peter Cernyt, az alapítvány első adományozóját, akinek köszönhetően mára a koraszülött-mentés és -szállítás olyan szintre fejlődhetett Magyarországon, hogy az ország bármely területén született koraszülött babák egyenlő eséllyel indulhatnak az életben. Az alapítvány története azzal az első mentőautóval kezdődött, amelyet Peter Cerny vásárolt és más támogatók segítségével felszereltek a szükséges orvosi berendezésekkel. Peter Cernyt Béli Ádám kereste fel Bécs környéki otthonában. Mint elhangzott, nagyon sokat jelentett az alapító-adományozónak az, hogy történetével ő maga is hozzájárulhatott az idei jótékonysági kampányhoz.
    A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös, hagyományteremtő céllal megvalósuló újévi koncertjének bevételét a Jónak lenni jó jótékonysági kampány kedvezményezettjének, a Peter Cerny Alapítványnak ajánlja fel. Az Újévi nyitány címmel meghirdetett koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, a műsor az M5 csatornán csúsztatott élő közvetítésben látható majd. Az újévi koncert karmestere Vásáry Tamás, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz.
    Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: az, hogy az egyetemen tanuló fiatalok együtt léphetnek fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, példaértékű törekvés. Olyan műsorfolyamot állítottak össze, amely jól reprezentálja a frissességet, a nyitást, az újdonságot, ugyanakkor a tradíció is megjelenik benne. A koncerten Beethoven István király című operájának nyitánya, majd többek között Dohnányi Ernő, Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Rossini és ifjabb Johann Strauss művei is elhangzanak.
    Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta: január 1-jén 18 órakor lesz a koncert, amelyre két hét alatt minden jegy elkelt. A jegybevétel, 5 millió 650 ezer forint a Peter Cerny Alapítványt segíti. A Zeneakadémián megvalósuló koncertet január 1-jén 20 óra 30 perckor közvetítik az M5 csatornán.
    Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója is kiemelte, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztály együtt lép fel és pezsgő, derűs, szép és emlékezetes műsort készítettek elő.
    Az adománygyűjtő műsor vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.
    Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hujonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.