József napja van. | 2024.03.19

A koraszülöttek mentését támogatja a közmédia egész napos műsora

2019-12-15 10:50:00

A koraszülöttek mentését támogatja az idén a közmédia Jónak lenni jó! című vasárnapi jótékonysági műsora, amelynek kedvezményezettje a 30 éve működő Peter Cerny Alapítvány.

    Mint a műsorban elhangzott: a felajánlásokat vasárnap este 22 óráig fogadják. A műsor kezdetéig az adományvonalakon keresztül mintegy 45 millió forint gyűlt össze.
    Az adománygyűjtő műsor, amelyet az idén tizedszer rendez meg a közmédia, vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.
    Bemutatják az alapítvány tevékenységét, koraszülött gyermeket nevelő szülők történeteivel ismertetik meg a nézőket, ismert emberek lesznek a stúdió vendégei és több különleges produkcióval is készülnek a műsor készítői. A nap folyamán bejelentkeznek a Semmelweis Egyetem I. számú Gyerekklinikájáról és a Peter Cerny Alapítvány központjából.
    Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány neonatológus szakorvosa a műsorban elmondta, hogy az 1980-as 90-es években az ezer grammos súly és a 28. várandóssági hét volt az életképesség határa, amely jelenleg 400-450 gramm és körülbelül 24. betöltött hét, "De számtalanszor viszünk 22., 23. hétre született babát és van az alapítvány történetében 350 grammos baba, aki teljesen jól van már" - tette hozzá.
    Elmondta: a legfontosabb, hogy a koraszülött babát a kihűléstől óvják és a légzését olyan módon pótolják, hogy az minél kisebb későbbi károsodást okozzon, ez az idegrendszeri sérülések megelőzésével is összefügg. Olyan megelőző szemlélettel kell őket ellátni, amely kiterjed arra, hogy lehetőleg minden külső ingert kikapcsoljanak. Mint kiemelte, most már olyan lélegeztetőgépeik vannak, amelyek fölöslegesen nem tágítják a tüdőt, amely így nem sérül annyira, mint akár 20 évvel ezelőtt.
    Elmondta: hét stratégiai céljuk van, köztük a mentőautócsere, továbbá egy magasfrekvenciájú lélegeztetőgép beszerzése, a segédnővér- és orvosképzés megszervezése, az újszülött újraélesztési oktatáshoz speciális szimulátor beszerzése és az informatika cseréje. "Minden fillérnek meglesz a helye" - fogalmazott.
    Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hujonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.