József napja van. | 2024.03.19

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

2019-12-15 09:28:00

Súlyos balesetet szenvedett egy barlangtúrázó szombaton kora este a  budapesti Ferenc-hegyi-barlangban, a 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták a felszínre a barlangi mentők - tájékoztatta, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese az MTI-t vasárnap hajnalban.

    Kovács Márton elmondta: a férfi egy hétfős csoporttal, túravezetők irányításával ereszkedett le a kiépítetlen, helyenként nehezen járható barlangba, nem volt tapasztalt barlangi túrázó. Mászás közben egy kitört lépés miatt kifordult a lába, és elesve vállsérülést szenvedett. Túravezetői ekkor értesítették a mentőszolgálatot.
    A súlyos sérüléseket szenvedett túrázó kimentésére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre, ahol először az orvosi csapat ellátta és szállítható állapotba hozta a sérültet.
    A baleset a barlang 3-as számú főhasadékában történt, a bejárattól 300 méter távolságra. A labirintusszerű barlangban ezen a szakaszon szűk járatok és kuszodák vannak, nagyon nehezen és lassan járható. Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre hozhassák, a barlangi mentőknek több helyen is tágítaniuk kellett a barlang járatait. Mintegy 5 óra alatt sikerült a felszínre juttatniuk a férfit, és éjfél után átadták az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének.
    A Budapest II. kerületében, a Hármashatár-hegyhez tartozó Ferenc-hegyben nyíló barlang egyike Magyarország fokozottan védett barlangjainak, látogatásához a Dunai-Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges. A barlangászok "technikás" barlangnak tartják, mivel a járatok javarészt nehezen járhatóak, hosszú kuszodák és kitett mászások jellemzik, ezért főleg tapasztalt barlangászok látogatják. Évente körülbelül 500 barlangi túrázó jut el ide.
    Kovács Márton emlékeztetett arra, hogy az idén már az ötödik alkalommal hajtottak végre mentőakciót a barlangi mentők. Legutóbb  december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.