Csongor napja van. | 2024.04.16

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Divat és Design Ügynökség a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel

2019-12-13 18:49:56

A Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ) határozatlan idejű együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel a modern magyar bútoripar, illetve a divat- és dizájnipar hazai szereplőinek szakmai támogatására - közölte az MDDÜ.

    Az MTI-hez eljuttatott pénteki közlemény szerint a megállapodás célja, hogy "megerősítse és stabilizálja a magyar divat- és dizájnipart a bútor- és faiparral való szakmai kapcsolat szorosabbá fűzésével".
    "Az együttműködés nagyban hozzájárul majd a magyar divat- és designipari szereplők és vállalkozások nemzetközi piacra lépésének előkészítésében, illetve annak végrehajtásában és támogatásában is" - írják.
    A Magyar Bútor és Faipari Szövetség legfőbb célja, hogy elősegítse és támogassa az összefogást a modern magyar bútoriparért, továbbá szeretné hosszú távú és sokrétű, izgalmas projektekkel felfrissíteni a nagy múlttal rendelkező magyar faipart, ezért szorosabbá kívánja fűzni a design és az ipar közötti együttműködést.
    A csütörtökön aláírt megállapodás elősegíti majd az iparági szereplők közti párbeszédek kialakítását, illetve a magyar formatervezői szcéna részletesebb feltérképezését - mutatnak rá a közleményben.
    Mint írják, az együttműködés részét képezi a magyar divat- és designiparhoz kapcsolódó háttéripari tevékenység megszervezése, fejlesztésének és stratégiai építkezésének támogatása is, valamint akár közös továbbképzési programok, kiállítások és egyéb rendezvények létrejöttét is támogatják.
    Az együttműködésnek köszönhetően a magyar divat- és designiparhoz kapcsolódó tudásbázis és intézményrendszer építése és fejlesztése is várható, továbbá erős hangsúlyt fektetnek majd a felső- és a középfokú oktatási kapcsolatok erősítésére, képzések elindítására, a kapcsolattartásra és együttműködésre az oktató intézményekkel.
    Mindezek mellett pedig megfelelő publicitást szeretnének biztosítani a divat- és designipar már befutott szereplőinek és a pályakezdőknek egyaránt.
    "Az MDDÜ nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi és hazai szakmai szervezetekkel való együttműködésre, ennek fényében kötöttük meg a mostani megállapodást is a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel. A közös munka által reményeink szerint még sikeresebbek lehetünk az iparági szereplőkkel való kapcsolattartásban, hiszen a szövetség több ezer hazai kis-, közép és nagyméretű vállalkozást egybefogóan képvisel. Előbbi mellett a szövetség javaslataira és meglátásaira is számítunk az iparági stratégia fejlesztésével kapcsolatban" - idézik a megállapodást aláíró Bata-Jakab Zsófiát, az ügynökség vezetőjét.
    "A Bútorszövetség 2019-ben hiánypótló kutatásba fogott, melynek célja az ágazati stratégia, a kitörési pontok meghatározása volt. Egyértelmű az adatok és kutatások alapján, hogy csakis a designtartalom és nagyobb hozzáadott érték jelentheti a jövőt a magyar bútor- és faipar számára. A designszemlélet, az oktatás és képzés, a 21. századi technológiák használata és a generációváltás jelenti a szakma számára a legnagyobb kihívásokat. Fontos az együttműködés és a közös gondolkodás mindenkivel, aki hozzásegítheti a faipart a nemzetközi élvonalhoz való csatlakozást. Stratégiát nem lehet egyedül írni és megvalósítani" - emelte ki Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke.