Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar Levente: a migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában

2019-12-05 19:21:03

A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában, illetve az, hogy a Nyugat-Balkánra nem hárul kellő figyelem - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes Pozsonyban ahol beszédet mondott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) éves miniszteri konferenciáján csütörtökön.

    A miniszteri konferencián központi témaként az Európát érintő biztonsági kihívások kerültek terítékre.
    Magyar Levente kiemelte: a Nyugat-Balkánon az ottani megoldatlan konfliktusok a múltban már nem egyszer olyan háborúkhoz vezettek, amelyeket az egész világ megszenvedett. Rámutatott: ezek a kiváltó okok, továbbra is fennállnak, mert a húsz évvel ezelőtti balkáni rendezés nem oldotta meg, csak elodázta ezek kezelését.
    "Azzal, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy néhány tagállam miatt nem gyorsítja fel a nyugat-balkáni országok csatlakozását, egy történelmi hibát követett el (...) mert ezáltal ezek a konfliktusok kiéleződhetnek akár a nem túl távoli jövőben is" - szögezte le Magyar Levente.
    Az államtitkár kijelentette: az EBESZ - amelynek feladata az lenne, hogy őrködjön Európa biztonsága felett - nem végzi el ezt a feladatát. Hangsúlyozta: fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Balkánra jobban oda kellene figyelni, mivel a régióban olyan konfliktuspotenciál van, amely messzemenő biztonsági következményekkel járhat távoli országok számára is.
    "Ha a Nyugat-Balkánon, az EU határain probléma van - akkor az Európai Unión belül is probléma van" - mutatott rá Magyar Levente. Hozzáfűzte: az EBESZ-nek az lenne a feladata, hogy ezeket a konfliktusokat megelőzze, de ez a munka nincs elvégezve.
    A szlovák EBESZ elnökség záróeseményének számító miniszteri konferencia Pozsonyban pénteken ér véget.