Csongor napja van. | 2024.04.16

Bendegúz és a Gyermekvasút címmel mesekönyv jelent meg

2019-12-04 14:22:29

Bendegúz és a Gyermekvasút címmel megjelent a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb, harmadik kötete. A 4-8 éves korosztálynak ajánlott kötet szereplői különleges kalandjaik közben játékos formában ismertetik meg az olvasót a Budai-hegység erdei állataival, növényeivel, valamint történelmével.

    A mesekönyv-sorozat célja, hogy a szórakoztatás mellett játszva tanítsa a gyerekeket, így a legújabb kötet Gemenc és Lillafüred után a főváros vadregényes tájaira kalauzolja az olvasókat - mondta el Baricz Árpád felelős szerkesztő a kötet bemutatóján szerdán, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi állomásán.
    Csohány Domitilla történetének szereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, főszereplője Bendegúz, a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútjának Mk49-es dízelmozdonya, ami mozdonybarátaival különböző kalandokba keveredik.
     "A gyermekvasút olyan csodálatos természeti környezetben van, ami lehetőséget kínál arra, hogy a mesekönyv ne csak a vasútüzemről mutasson be érdekes dolgokat, hanem a mozdonyok segítségével egy csomó olyan információt is átadjon, amely a növény- és állatvilágról, a hely történelméről, irodalomról szól" - mondta el a szerkesztő.
    Csohány Domitilla író hozzátette, hogy a lillafüredi erdei vasút mellett nőtt fel, innen jött az ötlet, hogy a természet és a vasutak iránt érdeklődő gyerekeknek mesekönyvet írjon az ország kisvasútjairól. A sorozat előző két kötetének főszereplői a gemenci és a lillafüredi erdei vasutak voltak.
    Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt, hogy az a környezet, ahol a gyermekvasút fut, az a Pilisi Parkerdő. Hozzátette, hogy az ország leglátogatottabb erdejében évente mintegy 25 millió alkalommal fogadnak látogatókat, jelentős számban gyerekeket. "Bendegúzon keresztül kicsit a gyerekek és maguk a szülők is bepillantást nyerhetnek nemcsak a kisvasutak életébe, hanem az erdő közösségébe is" - mondta Mészáros Péter.
    Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője hiánypótló munkának nevezte a könyvet, amelynek hatására kedvet kaphatnak a gyerekek, hogy gyermekvasutasnak álljanak.
    A mesekönyvet Győri Zsolt illusztrálta, vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt., az élővilágot bemutató részeket pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatta szakmai segítségével.