Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-12-02 18:33:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Skandináv-félsziget és a Pireneusi-félsziget fölött ciklon örvénylik, emiatt arrafelé, az Alpok, valamint a Kárpát-medence térségében is túlnyomóan borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék, Észak- és Közép-Európa, valamint a Kelet-európai-síkság nagy részén havazik, délebbre az eső esik, a Pireneusi-félsziget keleti partvidékén pedig záporok, zivatarok fordulnak elő. Ugyanakkor a Brit-szigetektől nyugatra és a Fekete-tenger fölött anticiklon helyezkedik el. A magasnyomás területén általában gyengén vagy közepesen felhős az ég, és számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti vidékén 0 és -7, kissé délebbre 1 és 9 fok között változik. A legenyhébb az idő a déli tájakon, ahol a kora délutáni órákra 10 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé északnyugat felől egyre hidegebb, szárazabb léghullámok érkeznek, kedden számottevő csapadék már nem várható.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------
    Észak felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre inkább csak délen, délkeleten lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át. Éjszaka délen is csökken a felhőzet, késő estére mindenütt megszűnik a csapadék, főként északkeleten köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Kedden északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a köd, másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Néhol hózápor kialakulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, északkeleten azonban többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de északkeleten a havas, szélvédett, derült helyeken -6, -10 fok is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 0 és +5 fok között várható, de a tartósabban ködös tájakon hidegebb lesz.