Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól

2019-12-02 15:10:00

A visegrádi négyek (V4) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn.

    Szijjártó Péter a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: "A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében."
    Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.
    "Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására" - tette hozzá Szijjártó Péter. Azt gondoljuk - fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. "Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak" - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.
    Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte, a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.
    Az MTI kérdésére - miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival - Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű: "Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is" - mutatott rá Szijjártó Péter.
    Kifejtette, hogy a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.
    "Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.