Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics: csaknem minden előfizető számára elérhető lesz az egy gigabites sávszélesség 2030 végére

2019-11-26 12:28:00

Minden közintézmény és a háztartások több mint háromnegyede számára elérhető lesz 2025 végére az egy gigabites sávszélesség, amit 2030 végéig hozzáférhetővé tesznek a háztartások döntő többségénél - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a T-Systems Magyarország Symposium 2019 elnevezésű konferenciáján.

    A digitális gazdaság egyre nagyobb súlyt képvisel Magyarországon, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékát adja, és a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget - ismertette előadásában a miniszter.
    Kiemelte: Magyarország nemzetközi összevetésben kiemelkedően teljesít a szélessávú lefedettség, illetve a hálózati összekapcsoltság területén. A Szupergyors internet programnak köszönhetően szinte minden háztartásban elérhető a 30 megabites sávszélesség.
    Az EU digitális gazdaság és társadalom indexe (DESI) szerint ugyanakkor jelentős a hazai lemaradás a humán tőke, az alapszintű és fejlett digitális készségek szintjét tekintve, ezen minél gyorsabban változtatni kell - hangsúlyozta Palkovics László.