Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Kúriának nincs hatásköre a roma önkormányzat alakuló ülésével kapcsolatban

2019-11-25 11:59:00

A Kúria hatáskörének hiányát állapította meg a roma országos önkormányzat alakuló ülésével kapcsolatban, és a roma szervezetek beadványát további intézkedésre visszaküldte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének - közölte a bíróság hétfőn az MTI-vel.

    Az ügy előzménye, hogy a roma nemzetiség országos választásának eredménye múlt héten jogerőre emelkedett, az NVB elnöke pedig december 3-ára összehívta a testület alakuló ülését.
    A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Mivel Sárkeresztúron november 3-án tartották a roma nemzetiség országos választásának megismételt szavazását, a harminc napos határidő attól a naptól számítódik.
    A december 3-ára összehívott alakuló ülés miatt pénteken a Fiatal Romák Országos Szövetségének elnöke beadványt nyújtott be az NVB elnökének címezve, egyetértésben a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetével és a Phralipe Független Cigány Szervezettel. Ebben Farkas László arra hivatkozik, semmi sem indokolja az önkormányzat késleltetett megalakulást, és kéri, hogy az elnök a mandátumátadás napjára, november 25-ére hívja össze az alakuló ülést. Jelezte: ha ez nem történik meg, demonstrálni fognak az NVB székháza előtt, mert az időhúzás nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károkat is okoz az ORÖ-nek.
    Az NVB a kérelmet jogorvoslati beadványnak (kifogásnak) tekintette és a megküldte a Kúriának, amely azonban hétfőn megállapította hatáskörének hiányát a kérdésben.
    A Kúria szerint az NVB elnökének kifogásolt intézkedése nem a választási, hanem a nemzetiségek jogairól szóló törvényből ered, tehát az alakuló ülés összehívása már nem választási ügy, így a bíróságnak nincs hatásköre a kifogásolt intézkedés felülbírálására.
    A Kúria egyúttal a beadványt visszaküldte az NVB elnökének további intézkedés megtétele érdekében - közölték.