Andrea napja van. | 2024.04.18

Hollandiának nem kell hazaszállítania a Szíriában tartózkodó polgárok gyerekeit

2019-11-23 08:44:00

A holland államnak nem kell segítenie állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából a hágai fellebbviteli bíróság pénteki döntése szerint.

    A törvényszék felülírta az elsőfokú ítéletet, amelynek értelmében Hollandiának mindent meg kellett volna tennie a 12 éven aluli gyerekek repatriálása érdekében, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kellett volna visszafogadnia, ha nem muszáj.
    A kormány fellebbezett, és az ügyben illetékes bíró pénteken a kabinet javára ítélt, sürgősségi eljárásban. A határozat indoklását decemberben fogják ismertetni.
    Ferd Grapperhaus igazságügyi miniszter üdvözölte a verdiktet.
    "Ezek a nők maguk döntöttek úgy, hogy az IÁ uralta területre utaznak, és csatlakoznak a dzsihadista csoporthoz. A kormány nem fogja segíteni a visszatérésüket" - mondta, hozzátéve, hogy túl veszélyes lenne tisztségviselőket küldeni a térségbe.
    Az ügy megosztja a négypárti kormánykoalíciót. Mark Rutte miniszterelnök arról számolt be, hogy pártja ellenzi a gyerekek hazaszállítását, a családegyesítés joga ugyanis megnyithatná az utat a szülők visszatérése előtt is.
    Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg "siralmas körülmények között" élnek.
    Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni.
    Az Egyesült Államok hágai nagykövete többször is kijelentette, hogy országa kész segíteni a gyerekek és az anyák hazaszállításában.