József napja van. | 2024.03.19

A legeredményesebb egyetemi sportolókat díjazták

2019-11-21 17:47:14

Több mint száz felsőoktatásban tanuló fiatal érdemelte ki idén az Év egyetemi sportolója díjat.

    A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) csütörtöki díjátadó gáláján az év legeredményesebb egyetemista és főiskolás sportolóinak járó plakettet azok vehették át, akik 2019-ben a nápolyi nyári universiadén, továbbá az egyetemi világversenyeken a dobogón végeztek, illetve a különböző sportági világversenyeken aranyérmesek lettek.
    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport és a tudomány területén egyaránt eredményt felmutatni tudó hallgatók a nemzet kincsei.
    Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében kiemelte: a gálán olyan kiválóságokat részesítenek elismerésben, akik a fiatalok és a hallgatók előtt is példaképek, mert nem csupán a sportban elért eredményeikkel emelkednek ki, hanem hallgatóként is komoly szellemi teljesítményt nyújtanak. Egyúttal megköszönte a szülőknek és a családtagoknak azt az önzetlen segítséget, amelyet a versenyzőknek nyújtottak.
    A felnőtt sportági világbajnokságok magyar győztesei közül az Év egyetemi sportolója díjat kapta meg a birkózó Lőrincz Tamás (Testnevelési Egyetem), az úszó Kapás Boglárka (ELTE), a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf (Pannon Egyetem), a párbajtőröző Siklósi Gergely (ELTE), a kajakozó Medveczky Erika (TE), Csipes Tamara (Edutus Egyetem), Gazsó Alida Dóra (ELTE), Bodonyi Dóra (Debreceni Egyetem) és Hagymási Réka (Edutus Egyetem), a kettesfogathajtó és az akrobatikus rock and roll csapat tagjai, a sporthorgász Gyulánszki Nikolett (Budapesti Metropolitan Egyetem), a paraúszó Illés Fanni (ELTE) és a paraatléta távolugró Ekler Luca (TE). Szintén ebben az elismerésben részesültek a nápolyi Universiadén győztes női vízilabdacsapat, valamint az ugyanott bronzérmet nyert férfi vízilabda-válogatott tagjai, továbbá a szintén harmadik Tóth Krisztián cselgáncsozó (TE).
    Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat is, amelyeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a bajai Eötvös József Főiskola képviselői vehették át.
    A Magyar Egyetemi-Főiskolai országos bajnokság pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen megelőzve a dobogón a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.
    Az eseményen Hajós Alfréd aranyplakett kitüntetésben részesült András István, a Dunaújvárosi Egyetem és Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora. A MEFS életműdíját vehette át Karger Kocsis László, az Emmi sportért felelős államtitkárságának nyugalmazott protokollfőnöke.